Friday 16 August 2013

SANTAN BUKAN PENYEBAB KOLESTROL TINGGI!!

Posted by Unknown at 20:36 0 comments
Selama ni kita selalu ditakut-takutkan tentang penggunaan santan kelapa dalam masakan.

Nanti sakit jantung..!! Nanti kene strok..!! Nanti jadi gemok..!! Nanti..! Nanti..!!

Hakikatnya, penyakit jantung, strok dan obesiti yang dihadapi kebanyakan orang adalah berpunca daripada unsur lain dalam makanan seperti marjerin, mentega, burger, kerepek dan makanan terproses yang lain. Juga daripada santan segera yang diubahsuai dengan minyak terhidrogen. Santan asli sebenarnya jauh lebih baik daripada susu cair yang kita gunakan dalam masakan. Perlu kita ingat bahawa, Allah mencipta sesuatu itu tidak sia-sia, semuanya untuk manfaat manusia.

Asid lemak di dalam santan adalah asid laurik, iaitu lemak yang sejenis dengan lemak yang banyak ditemui dalam susu ibu. Lemak ini sangat membantu dalam perkembangan otak dan menguatkan tulang. Selain itu, lemak di dalam santan terdiri daripada asid lemak rantaian sederhana (MCFA). Ia merupakan asid lemak perlu paling penting dalam membina dan mengekal sistem imun tubuh.

Santan membekalkan sumber nutrisi yang sangat baik bagi mereka yang sedang menjalani proses penurunan berat badan. Ini kerana MCFA cepat diasimilasi ke dalam tubuh. Maksudnya, asid lemak ini tidak menjadi lemak di dalam tubuh sebagaimana yang berlaku kepada asid lemak rantaian panjang di dalam susu lembu.










ANTARA KEBAIKAN SANTAN KELAPA ASLI:
*Merupakan sumber nutrisi untuk memberi tenaga segera kepada tubuh.
*Menyokong penyembuhan dan pembaikan tisu.
*Baik untuk kesihatan gigi dan mulut.
*Membantu menghindarkan penyakit hati.
*Membantu menghindarkan obesiti dan masalah berat badan.
*Baik untuk kesihatan kulit dan rambut.
*Memperbaiki penghadaman dan penyerapan nutrisi lain termasuk vitamin, mineral dan asid amino.

Wednesday 14 August 2013

PERKONGSIAN UMUM DAN ILMU UNTUK DISAMPAIKAN KEPADA SEMUA BAKAL IBU/ IBU YANG BAKAL MELAHIRKAN

Posted by Unknown at 01:32 0 comments


*GAMBAR EHSAN GOOGLE*Harap semua pihak dapat menerima dengan positif perkongsian bersama ini.

TEKNIK URUTAN PERIMEUM MENGGUNAKAN MINYAK KELAPA DARA (VCOA) TREENEA.

Apa itu Perineum?Perineum itu adalah kawasan kulit antara vagina dan dubur.

Urutan Perineum (sumber majalah PaMa):

Urutan yang dilakukan di bahagian perineum amat digalakkan kerana ia sedikit sebanyak dapat membantu anda memudahkan proses pelahiran yang bakal dilalui dan mengurangkan risiko koyak semasa meneran. Anda digalakkan untuk memulakan urutan ini iaitu di antara bahagian dubur dan faraj bermula daripada minggu ke-34 kehamilan sehinggalah ke saat mahu melahirkan.

Sebelum melakukan rutin urutan, pastikan jari anda benar-benar bersih. Urutan ini boleh dilakukan dengan menggunakan minyak tertentu yang berasaskan sumber bahan semula jadi. Antaranya minyak kelapa dara, minyak zaitun dan lain-lain. Dalam pada itu, elakkan penggunaan minyak bayi ataupun jeli petroleum. Namun, anda dinasihatkan untuk mendapatkan nasihat daripada doktor terlebih dahulu.






Teknik urutan perineum:

1. Sapukan jari dengan minyak.
2. Letakkan satu atau 2 ibu jari ke dalam dinding vagina.
3. Letakkan 4 lagi jari di bahagian punggung.
4. Masukkan ke dalam sedikit dan gerakkan ibu jari dan jari lain mengikut bentuk ‘U’.
5. Urut selama mana yang anda mahu tetapi sekurang-kurangnya dalam masa lebih kurang 5 minit setiap kali.
6. Selepas selesai urutan, buat kemutan pada vagina. Ia seperti anda hendak menahan kencing atau menahan angin keluar. Tahan selama 10 saat dan lepaskan 10 saat. Ulang semula sehingga 10 kali.
Lakukan setiap hari, perineum akan menjadi lebih elastik dan bakal menolong anda semasa proses bersalin nanti.

*TIPS, anda juga boleh buat sedikit urutan atau bawa masuk Treenea VCOA (jenis liquid/cecair) dan doktor boleh gunakan sebagai pelincir/selusuh semulajadi sewaktu kelahiran. Insyallah, semoga semua urusan dipermudahkan. Amin.
 

Healthy & Beauty by Eta Ismail Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting